Sluiten
Kroon- en brugwerk
Kroon- en brugwerk
Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk

Voor het behoud van uw gebit kunnen kronen essentieel zijn. Bijvoorbeeld als uw tanden of kiezen erg beschadigd zijn na een ongeval, grote vullingen, of door behandelde ontstekingen in uw wortelkanaal. Een kroon is een porseleinen of metaal/porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing van uw gebit. Tegenwoordig worden kronen in onze praktijk vrijwel altijd metaalvrij gemaakt uit volledig porselein. Dit voorkomt o.a. donkere randjes bij het tandvlees.

Indien één of meerdere tanden of kiezen in uw gebit ontbreken, kunnen wij een brug maken. Dit is een overspanning tussen twee tanden of kiezen, waarbij wij een kunsttand tussen uw eigen tanden plaatsen. Dit zorgt voor een beter kauwvermogen, het voorkomt dat andere tanden scheef- of uitgroeien en het verbetert het uiterlijk van uw gebit.

De behandeling

De behandeling van een kroon of brug verloopt in de volgende stappen:

  • We starten met de indicatiestelling en controle van uw tand of kies met behulp van een röntgenfoto, waarmee wij een ontsteking uitsluiten.
  • Vervolgens slijpen wij de betreffende tand of kies af, om voldoende ruimte te creëren voor de kroon of brug.
  • Daarna maken we een scan (of precisieafdruk), als basis voor het vervaardigen van de kroon.
  • Tijdens de behandeling maken en plaatsen we een noodkroon, om gevoeligheid en het verschuiven van uw tand of kies te voorkomen.
  • Samen met uw tandarts bepaalt u de gewenste kleur van de kroon, voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Bij voortanden vaak samen met de tandtechnieker.
  • Na twee tot drie werken komt u terug naar de praktijk om de kroon of de brug te passen, waarna we de kroon in uw gebit plaatsen.

Kronen en bruggen kunnen jarenlang meegaan, een goede mondhygiëne en regelmatige controle dragen hieraan bij.

Nooit meer happen

Bij de Drietand hoeft u niet te “happen”. Met andere woorden: géén ongemakkelijk grote lepel met een rubberachtige massa in uw mond om een goede tandafdruk te krijgen. Wij gebruiken een volledig digitale scantechniek waardoor ‘happen’ niet meer nodig is en de precisie van de afdruk bovendien veel nauwkeuriger is. Wij gebruiken hiervoor, inmiddels al sinds 2008, de geavanceerde iTero-scanner – een soort digitale 3D-camera – die uiterst nauwkeurig de vorm van uw tand en tandvlees registreert op basis van een parallelle lasertechniek en een optische scan.

Wilt u meer weten over kronen en bruggen? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.