Sluiten
Orthodontie
Orthodontie

Orthodontie

Van nature groeien tanden vaak een beetje scheef, of uw tanden zijn scheef gegroeid door duimzuigen of tongpersen. Als u ontevreden bent over de stand van uw tanden of die van uw kind, dan is orthodontie een belangrijke oplossing om de tanden en kiezen in de juiste rechte stand te krijgen.

Een beugel zorgt voor mooi en gezond gebit

Een beugel zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen mooi recht komen te staan en goed op elkaar passen. Zo krijgt u een mooie glimlach, functioneert uw gebit beter (omdat uw tanden beter op elkaar passen) en kunt u uw gebit makkelijker schoon en gezond houden. Zowel volwassenen als kinderen kunnen kiezen voor een beugel. Het is wel belangrijk dat uw gebit gezond is.

Orthodontische afwijkingen

Tanden en kiezen kunnen ook scheefgroeien door een orthodontische afwijking. Soms wijkt alleen de stand van uw tanden en kiezen af, doordat er bijvoorbeeld te weinig of teveel ruimte tussen uw tanden en kiezen is. Ook is het mogelijk dat één of meerdere tanden en kiezen niet in uw gebit aangelegd zijn (agenesie). Ook kan de kaakstand afwijken, bijvoorbeeld doordat de boven- of onderkaak te ver naar voren is gegroeid (overbeet of onderbeet). Bij kinderen kan een beugel de kaakgroei positief beïnvloeden, waardoor een harmonieus gelaat bereikt wordt. Bij volwassenen kan een beugel deze afwijking helaas niet meer corrigeren, omdat de kaak nauwelijks meer groeit. De meeste mensen hebben een combinatie van afwijkingen. De Drietand kan u adviseren over de mogelijkheden om de afwijking(en) te corrigeren.

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels en ze hebben allemaal hun eigen werking. Er zijn beugels die de stand van uw tanden en kiezen beïnvloeden, dit zijn meestal beugels die bevestigd worden op de tanden en kiezen. Alternatief hiervoor is de Invisalign (onzichtbare beugel) die we al enkele jaren aanbieden. Daarnaast zijn er beugels die de kaakstand beïnvloeden (bij kinderen). Dit is meestal een uitneembare beugel. Welke beugel u of uw kind krijgt, is afhankelijk van uw orthodontische afwijking. Orthodontische behandelingen worden bij de Drietand uitgevoerd door tandarts Elza Tindemans. Zij heeft zich toegelegd op orthodontie. U bespreekt samen met Elza met welke beugel of beugels u het gewenste resultaat krijgt.

Uw eerste bezoek

Bij jonge patiënten zal de tandarts tijdig aangeven wat de verwachtingen zijn omtrent een beugel. U heeft echter niet persé een verwijzing van uw tandarts nodig. Als u ontevreden bent over de stand van uw tanden, kunt u altijd een afspraak inplannen bij onze tandarts Elza Tindemans. Tijdens uw eerste bezoek beoordeelt Elza de gebitssituatie en bespreekt zij met u of een beugelbehandeling zinvol is en wanneer deze gestart kan worden.

Vooronderzoek

Als u besluit om met de beugelbehandeling te starten, doen we eerst een diagnostisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt een digitale gebitsscan gemaakt en er worden kleurenfoto’s gemaakt van uw gebit, mond en gezicht. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt. Op die manier verzamelt Elza alle informatie over het gebit om een behandelplan op te kunnen stellen. Er wordt gebruik gemaakt van een digitale simulatie (Insignia) waardoor u digitaal al het eindresultaat van het gebit na de beugelbehandeling kunt bekijken!

De uiteindelijke behandeling is afhankelijk van uw orthodontische afwijking. Tijdens uw bezoek wordt het behandelplan besproken en kunt u al uw vragen stellen.  Tevens krijgt u een begroting van de geschatte kosten.

De behandeling

Voordat de beugel geplaatst wordt, wordt uw gebit grondig gereinigd en krijgt u poetsinstructies op maat. Want tandenpoetsen met een beugel is anders dan u gewend bent. Ook tijdens de orthodontische behandeling zal de tandarts (toegelegd op orthodontie) veel aandacht aan uw mondhygiëne besteden. De duur van de beugelbehandeling is afhankelijk van de afwijking, maar wordt mede bepaald door de medewerking van de patiënt, het nakomen van afspraken en het opvolgen van de gegeven instructies. De tandarts kan u wel een schatting geven van de duur van de totale behandeling.

Controles

Tijdens een beugelbehandeling komt u of uw kind regelmatig op controle, zodat de juiste afstelling van de beugel gegarandeerd kan worden. Tijdens de controle kijkt de tandarts ook naar de mondhygiëne en de voortgang van de behandeling. Soms is het nodig om iets aan te passen aan de beugel, om weer een stapje dichter bij het gewenste eindresultaat te komen.

Denkt u erover om een beugel te nemen? Of heeft uw kind een beugel nodig? Neem dan contact met ons op.