Sluiten
Vullingen

Vullingen

Bijna iedereen heeft ooit wel een gaatje in tand of kies. Zelfs als u uw tanden goed poetst, kan het voorkomen dat er een gaatje in uw tanden of kiezen ontstaat. Door regelmatig (eens per half jaar) de tandarts te bezoeken, kunnen gaatjes (caviteiten) vroegtijdig opgespoord worden. Heeft u een gaatje? Dan vullen we de aangetaste tand of kies om klachten te voorkomen.

Alle vullingen in onze praktijk worden gemaakt met composiet, de zogenaamde witte vulling. Dankzij de kleur zijn composietvullingen vrijwel onzichtbaar.

De behandeling

Voordat de tandarts het gaatje in uw tand of kies vult, bespreekt hij/zij de behandeling met u. Indien u dit wenst, kunt u plaatselijk verdoofd worden, zodat u niets van de behandeling voelt. Vervolgens boort de tandarts het aangetaste deel weg. Als uw tand of kies schoon en droog is gemaakt, wordt meestal een isolatie aangebracht om de tanden (cofferdam). Dit voorkomt dat er vocht bij de tand komt tijdens het vullen met composiet.  De composietvulling wordt met behulp van een LED-lamp uitgehard en is meteen klaar voor gebruik: direct na de behandeling kunt u dus weer gewoon eten en drinken. Tijdens de uitharding van een composietvulling kan er een lichte krimpspanning ontstaan, waardoor een tijdelijke gevoeligheid aan tand of kies kunt krijgen. Dit gevoel gaat na een paar dagen vanzelf over.

Witte vullingen worden ook vaak gebruikt om tanden te verfraaien; met een vulling of een schildje kan het uiterlijk of zelfs de stand van de tand aangepast worden. Zie ook de uitleg bij esthetische tandheelkunde.